2015 m. gegužės 25 d.

Songkranas (Songkran) Tailande, Koh Phangan saloje

Šiemet (2015 m.) pavyko sutikti net trejus naujus metus ir sudalyvauti jų šventime: Lietuvoje, Gruzijoje (staryj god novyj god) ir Tailande - Songkranas.

 Pasiruošę vandens mūšiui

Songkran yra Sanskrito kalbos žodis (tailandietiška forma), kuris reiškia saulės atvykimas į zodiako ženklą. Mūsų atveju Songkranas yra tada, kai saulė patenka į Avino ženklą. Pilnas pavadinimas yra Maha Songkran arba Major Songkran.
Kasmet balandžio 13-15 dienomis vyksta tradicinė naujųjų metų šventė - Songranas, kurios pagrindinis ritualas apiplovimas vandeniu, simbolizuojantis apsiplovimą nuo savo nuodėmių ir palankių ateinančių metų linkėjimą. Jei jau apipylė vandeniu - nereikia įsižeisti, atvirkščiai reikia džiaugtis, nes tai visuotinio susitaikymo ir apsaugos nuo piktumo ženklas. Pirmomis naujųjų metų dienomis vyksta ir Budos statulų apiplovimo apeigos vienuolynuose, bei tikinčiųjų būstuose. Šiuo laikotarpiu priimta išvalyti tiek būstą, tiek kūną ir sielą, pagerbti vyresnius asmenis.
Ši šventė vyksta karščiausio sezono piko metu, todėl dažnai sutinkamas pažodinis vertimas būtų šalies atvėsinimas. Per šias tris dienas (kai kuriose šalies vietose ir penkias dienas), niekas nėra apsaugotas nuo apipylimo. Laistomasi iš visur, visaip ir viskuo - vandens balionai, laistymo žarnos, vandens šautuvai, kibirai ir visą kitą su kuo galima apipilti. Laistomasi iš visur - nuo dviračių, motociklų, automobilių, iš parduotuvių ir kt. Jei tuo metu išeisite į miestą - liksite šlapias, laimingas ir be nuodėmių :)

 Simona mūšio įkarštyje

Koh Phangan saloje šventimas vyko vieną dieną (tikriausiai kasmet taip vyksta :) - didžiausias šventimas vyksta Chiang Mai regione, šalies šiaurėje). Šiemet oras mūsų nepalepino - žemę ir žmonės palaistė ne tik vandens šautuvų vanduo, bet ir lietus. Todėl po vandens mūšio drebėdami su milžiniškomis šypsenomis lėkėme namo sausintis ir šildytis.  Be vandens taip pat yra mėtomasi ir tepamasi baltais ir spalvotais milteliais (prekybos vietose labai populiari tuo metu būna vaikiška pudra). Balta pudra yra kreidos pakaitalas, kurią naudoja vienuoliai ženklindami laiminant. Ši vandens ir pudros kombinacija labai panaši į Holi šventę Indijoje.
Geriau vieną kartą pabandyti, nei šimtą kartų paskaityti - jei planuojatė kelionę šiuo periodu, suplanuokite sudalyvauti Songkrano palaiminime.

Mūsų mūšiuko video :)





 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.