2015 m. birželio 19 d.

Koh Phangan – įkvepianti sala

Apie Koh Phanganą galėčiau papasakoti daug ir ilgai. Kuo ilgiau būnu, tuo labiau įsimyliu. Esame čia jau 3,5 mėnesius, matėm šią salą visokią – užkimštą turistų kovo mėnesį, sprogstančią nuo karščio gegužės mėnesį ar dabar – kai jis man pats mieliausias…
 20150318_150200
Šiuo metu oras tobulas – nebėra tokių karščių, nepliekia saulė taip, kad į lauką gali išlįsti tik gerokai po pietų, o  termometro stulpelis šoka virš 35 laipsnių dieną ir apie 29 naktį. Šią savaitę temperatūra laikosi apie 29-30, o naktį viso labo kuklūs 23-24. Žinau, skaitant Lietuvoje šie skaičiai gali šokiruoti, bet vakarais, nepatikėsite, dedamės megztinius, nes šalta!
Sala labai pasikeičia aplink Fool Moon party (klubų mylėtojams pristatyti nereikia kas tai yra, o kitiems – tai vienas iš vakarėlių kurį privalo aplankyti kiekvienas save gerbiantis “klubinėtojas”). Kokios 3 dienos prieš ir 3 dienos po sala (nu gerai, daugiau viena salos pusė – nuo Thong Sala iki Haad Rino) sala ūžia nuo jaunų “backpackerių”, o  greitąją girdim kokius 2-3 kartus per dieną, kai tuo tarpu kitu laiku tiek kartų per visą savaitę. Ramybės mylėtojams išsigąsti nereikia – visa šiaurinė ar rytinė pusė tikrai bus rami ir taiki net ir intensyviąją savaitę. Nors kaip žmonės sako, kartą gyvenime reikia nueiti į šį paplūdimio vakarėlį visiems. Tiesa, už nakvynę saloje tuo metu (2 d prieš ir 2 d po vakarėlio) mokėsite brangiau.


Dažnai sulaukiam klausimų kur apsistoti atostogoms, tai mano atsakymas vienas - kokie jūsų poreikiai? Gulėti prie jūros ar aktyviai leisti laiką? Kokios jūsų finansinės galimybės? Kas jums patinka?
Iš kart galiu pasakyti – nakvynė prie jūros dar nebūtinai reiškia nakvynės prie jūros. Esmė ta, kad yra nemažai paplūdimių, kur jūra daugiau pavadinimas, nei realybė dėl didelių atoslūgių, koralų ar žolių. Jei jūsų reikalavimas yra ant jūros kranto, kad galėtumėte ir maudytis nesirinkit vietos nuo Thong Sala iki Srithanu. Paplūdimys – nepaplūdimys:
20150406_181639
Jei norisi visiškos ramybės ir ramaus poilsio prie jūros aš rinkčiausi rytinę salos pusę - pradedant nuo šiaurės rytuose esančio Bottle Beach, Nai Pan Noi, Nai Pan Yai, Sadet. Tie paplūdimiai dar vadinami “honey mooniniais - medaus mėnesio paplūdimiais”. Tai paplūdimiai tiems, kas nori atvažiavus nieko neveikti. Tai vienos gražiausių salos vietų, tiesa, kainos bus didesnės, o susisiekimas su likusia salos dalimi nebus labai patogus – kiekvieną kartą reikės apie 30 minučių važiuoti per kalnus vien kad pervažiuotumėte į kitą salos pusę. Maisto kainos – maždaug nuo 100 baht už porciją. Nai Pan Noi:
IMG_4858
Šiek tiek pigesnė ir patogesnė alternatyva – Salad Beach arba Haad Yao. Šiaurės vakarų salos dalis yra rami ir abu paplūdimiai ganėtinai gražūs, tvarkingi, patogūs. Visai šalia – Haad Mae, bene vienintelė vieta kur gražus paviršinis nardymas. Iš šios dalies iki Thong sala važiuoti apie 20 minučių su motoroleriu.  Maisto kainos prasidės nuo 80 baht už porciją. Salad beach:
20150411_161126
Jaunimui kuris nori pašėlti - Haad Rin Nok - ten, kur Fool Moon party vyksta. Tiesa, Haad Rin paplūdimys yra vienas gražesnių saloje. Arba Ban Tai kuris yra ganėtinai patogioje vietoje. Daug barų, kavinių, tailandietiško pigaus maisto. Paplūdimiai, tiesa, ten nėra ypatingi – brisite ilgai ir nuobodžiai kol vanduo pasieks kelius. Pavalgyti galima ir už  baht. Haad Rin paplūdimys:
20150425_171414
20150521_174348 
Jei norite aktyviai leisti laiką - rekomenduočiau apsistoti salos viduryje aplink Thong Sala, kur labai patogus susisiekimas su bet kuria salos vieta, lengvai nuvažiuosite prie visų gražiausių paplūdimių, maisto turgus bus šalia, aplink daug pigaus Tailandietiško maisto kavinukių. Gyvenantiems ilgiau dar vienas pliusas – visos didesnės salos parduotuvės yra tarp Thong Sala ir Ban Tai. Tai vienos pagrindinių priežasčių kodėl mes čia ir gyvenam (nors čia sunku suprasti kur yra miesto riba). Kadangi vakarieniaujam beveik visuomet kavinėse ir užsisakinėjam po porcijas, tai žinom net kur kokioj kavinėj kas skaniausia ŠypsenaKvieskit mus vakarienės! Maisto kainos nuo  40 baht (apie 1-1,5 Eur).  Mūsų kvartalas per lietų:
2015-06-17_17-13-13_187
Atskiro sustojimo reiktų apie Srithanu. Nežinau, ar ieškodami informacijos apie Koh Phanganą pastebėjote, kad dažnai prie informacijos apie šią salą meniu juostoje būna punktas spiritual arba sanctuary. Ką tai reiškia? Jogos fanai ko gero šią vietą jau įsidėmėję – tai viena populiaresnių dvasinio tobulėjimo vietų Pietryčių Azijoje. Nekalbu apie Indiją, kur yra viso to viršūnė, bet čia mano akimis žiūrint yra madinga vieta jų tarpe. Didžiuliai jogos centrai, kai kurie jų pasaulinio lygio. Dažnai vyksta jogos mokytojų kursai. Labai daug veganiško ir vegetariško maisto, norima šį miestą pavadinti pirmuoju vegetarišku miestu pasaulyje. Ekologija, natūralumas, įvairios jogos praktikos, meditacija, gongai, vegetariškas maistas – jie gyvensite ne ant jūros kranto kur kuriasi trumpalaikiai turistai, tai temos, kuriomis greičiausiai bendrausite su savo kaimynais. Taip pat čia gyvena itin daug užsieniečių atvykusių ilgesniam laikui. Ir įsidėmėkite, iš čia patys gražiausi saulėlydžiai visoje saloje!
20150406_181750
Rinkitės vietą pagal savo poreikius. Kita vertus, sala nėra didelė ir lengvai pervažiuojama, tarkime iš Chaloklum šiaurėje iki Haad Rino pietuose su motoroleriu važiuosite apie 35 minutes. Thong Sala Haad Rin apie 20 min, Thong Sala Chaloklum – apie 15 min, Thong Sala – Haad Salad – apie 25 min, Thong Sala -  Nai Pan apie 35 minutes.
Maisto kainos šiame straipsnyje – tailandietiško stiliaus kavinukėse. Už vakarietišką maistą paklosite 2 - 4 kartus daugiau.
IMG_4961
Jei lankysitės Koh Phangane, reikia nakvynės, motorolerio, domitės nardymu ar tiesiog turite klausimų, susisiekite su mumis per FB, padėsime! Mes džiaugiamės kiekvienu lietuviu atvykusiu į salą kaip seniai matytu draugu! 


Daugiau ingo apie Koh Phanganą:
p.s. atrinkinėdama žiūriu aš tas nuotraukas ir esminio skirtumo jose nematau. matyt, skirtumas yra tos vietos dvasioje – nenuvažiavęs, nesuprasi!
p.p.s. saloje yra ir laukinių paplūdimių, į kiuriuos kelio neparodys joks žemėlapis. Apie juos papasakosim susitikę :)

Daugiau apie Tailandą skaitykite www.tailandieciai.lt




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.