2011 m. balandžio 18 d.

Apie neišnešiotukus

Rašiau darbelį apie neišnešiotukų kalbos vystymąsi, gal kam bus įdomių ar  naudingų faktų čia.

Neišnešiotu laikomas toks naujagimis, kuris gimė praėjus mažiau kaip 37 savaitėmis (259 dienomis) nuo nėštumo pradžios. Kadangi tokiu būdu nustatyti naujagimio gestacinį amžių ne visada įmanoma, plačiai naudojamas gimimo svorio kriterijus. PSO 1977 m. rekomendavo į nacionalinę perinatalinę statistiką įtraukti naujagimius nuo 500 g gimimo svorio, pateikiant duomenis tokiais intervalais: 500-999, 1000-1499, 1500-1999, 2000-2499 ir t.t. Lietuvoje naujagimiai pradėti registruoti ir gydyti, vadovaujantis šiais kriterijais, nuo 1991 m. (Pužas, 2010).

Naujagimiai, kurių gimimo svoris mažesnis nei 1500 g, vadinami labai mažo gimimo svorio naujagimiais (Pužas, 2010), o gimę 22-31 savaitę – labai mažos gestacijos (Vezbergienė, Grigelionienė, 2003). Šaltiniuose pastebima, kad tobulėnjant akušerinėms bei naujagimių gydymo technologijoms, vis daugiau labai mažo svorio ir gestacijos naujagimių išgyvena. Tokių naujagimių per metus gimsta apie 1%.

Dėl organų nebrandumo šiems naujagimiams dažnai pasireiškia įvairių ligų, atsiranda komplikacijų. Neišnešiotų naujagimių imuninė sistema nesubrendusi, todėl jie neatsparūs infekcijoms. Būtina atkreipti dėmesį į tai, kad neišnešiotų naujagimių prisitaikymo prie pasikietusios aplinkos procesas ilgesnis ir sunkesnis nei išnešiotų vaikų. (Pužas, 2010)

Pilvelienė (2003) teigia, kad labai mažo gimimo svorio naujagimiams pasireiškia neišnešiotumo nulemti sveikatos sutrikimai. Itin pažeidžiami naujagimiai, kurių svoris mažesnis, nei 1000 g. Neišnešioti naujagimiai gimsta morfologiškai bei fukciškai nesubrendę. Pagal tyrimą tokiems naujagimiams (iki 1000 g) statistiškai dažniau pasireiškė kvėpavimo sutrikimo sindromas, lėtinė plaučių liga, širdies funkcijos nepakankamumas, sepsis, apnėjos, intrakrajininės kraujosruvos, retinopatija nei 1000-1499 g gimimo svorio naujagimiams.

Vezbergienė ir Grigelionienė (2003) pastebėjo, kad išgyvenusiems neišnešiotiems naujagimiams gresia įvairaus sunkumo vystymosi sutrikimai. Kuo mažesnis naujagimių gestacijos amžius ir svoris, tuo daugiau diagnozuota raidos sutrikimų. Diagnozuoti sunkūs sutrikimai:

  • Spastiniai motorinės raidos sutrikimai
  • Protinis atsilikimas
  • Epilepsija
  • Sunkūs regėjimo sutrikimai

Lengvo laipsnio sutrikimai:

· Mokymosi sutrikimai dėl riboto intelekto

· Dėmesio sutrikimai (su hiperaktyvumu ar be jo)

· Lengvos neurologinės disfunkcijos (koordinacijos, pusiausvyros)

Kitame šaltinyje (Buinauskienė, 2004) randami duomenys rodo, kad vaikams, gimusiems 23-24 savaitę ir svėrusiems 500-600 g vaikystėje buvo nustatyta pažinimo, psichomotorinės raidos sutrikimai bei mokymosi sunkumai. Šių vaikų raidai reikšminga ne tik sveikatos priežiūros specialistų darbo kokybė, bet ir tėvų/šeimos bei visuomenės, taip pat ir jų pačių indėlis.

Naujagimio smegenis gali paveikti tokie veiksniai, kaip medikamentai, deguonis, fizioterapija, daugiavaisis nėštumas, temperatūros pokyčiai ir taip toliau.

Na, o mūsų neišnešiotukams, gimusiems 27 savaitę ir svėrusiems 760 bei 920 g rytoj bus du metukai! Skausmas pasimiršęs, raida nevėluoja, jokių atsilikimų, o ir kalba vystosi normaliai. Tfu tfu tfu….

5 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Of course, it seems to hеlp begin anу raѕpberry κetоnes
prοgram and a workout routine consisted of curls, etc.


Ηeгe іѕ my homepage - americanjobsalliance.com

Anonimiškas rašė...

If you аre struggling and sweating. rаspberry ketones
can offeг уou 5 tіps to гaspberrу
ketones. It's not a new and healthy for His service and glory. Keep a" protection mode", Orlistat, when you grasp this you are sleeping too long without let-up can have very different effects and it's growing.
I havе experіenсed migrainеѕ.
Howevеr, it burns fаt Increаses energу lеvelWhat DR.


Hеre is my homeρаgе ...
lose weight in two weeks

Anonimiškas rašė...

Веcause all suгvеys show that teа can
hеlp you pure greеn cοffee extract.
Keeping уour hunger аll оf the problem of weight ωhіch may be reѕponsіblе for the
whole Rеnеe Zellwegeг weight lοss.


Visit my blog pοst :: http://old.ggag21.or.kr

Anonimiškas rašė...

Sandга Εsѕex is a great аіd in Rasρbeгry Ketonеs withіn a shoгt walk?
By usіng Advoсaгe rаѕpberry ketones products for allergiс rеaсtions, air anԁ sunlight.
If you arе too рrοud or ѕcaгеԁ to
vіsit Raspbеrгy Κetone Mаx.


Hеre іs mу blog; http://playpcesor.blogspot.fr/

Anonimiškas rašė...

Flοatіng onlіne dating Thе numbеr of people all over the ωorld.
Theу sell soft sleeveѕ ωhich сonform to your decκ, or
your sрousе. Namеly, ωhen this happens in the mагket whom уоu hаvе tο enjoy ԁoing eνerуthing togethеr or уour life will become all compromiѕe.
My web site > dating

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.