2015 m. lapkričio 9 d.

Keliaujame su vaikais po Pietryčių Aziją

Dažnai sulaukiu klausimo ar keliauti su vaikais sunku? Net nežinau ką atsakyti... manau, kad "sunkumas" yra galvoje - kaip galvosi, taip ir bus. Vien per 2015 metus mums suvaikais teko beveik 20 kartų skristi lėktuvu tiek vietiniais tiek tarptautiniais skrydžiais ir sakyčiau mes jau turime "sistemą".

20150912_094448

Šiemet teko skristi Vilnius-Gruzija-Vilnius, Vilnius-Oslas-Bankokas, tuomet esame skridę Tailandas-Kuala Lumpūras-Tailandas, persikėlėm į Vietnamą (3 skrydžiai), iš Vietnamo kėlėmės į Balį (3 skrydžiai) ir grįžom per Singapūrą į Tailandą. Dabar esame “nusėdę” ir artimiausiu metu jokių kelionių didelių neplanuojame.
Tai kaip gi mums pavyksta keliauti su vaikais ir visais daiktais?
Žinome kas už ką atsakingas, prieš kiekvieną persikraustymą atsisakom kai kurių daiktų (pvz. išaugtų, sugadintų drabužių), mes iš anksto paskaičiuojam kiek mums prireiks kosmetikos ir stengiamės "įtilpti", kad nereiktų skraidintis kitur pustuščių ar pilnų buteliukų šampūno, pastos ir t.t.
Skrydžius apsunkina bagažas, tad jei turit galimybę keliauti su kuprinėm taip ir darykit. Deja, nors ir susimažinę savo bagažą dideliu lagaminu, mes turime daug daiktų - 3 registruoti bagažai ir 5 neregistruoti. 1 didelė tašė - Tomo nardymo įranga, 2 bagažai asmeniniai daiktai (pusė didelės kuprinės daiktų nesame nei karto panaudoję). Rankinis bagažas: vienas lagaminas nardymo literatūros, viena kuprinė technikos - kompiuteriai ir fotoaparatas, 2 kuprinės vaikų daiktų ir viena visuomet būna maisto. Maisto įsidedam visuomet, nes valgyti oro uostuose ir lėktuvuose ir brangu, ir nelabai skanu...
Mūsų skridimo rekordas - 3 skrydžiai per vieną dieną ir ką galiu pasakyti - viskas liux! Beje, teko pabūti geriausiame pasaulio oro uoste Singapūre - ir wow, ką galiu pridurti, ten ir 8 val. būtų ką veikti! Mes turime su vaikais susitarimą, kad lėktuvuose netrukdom kitiems, todėl zirzti galima tyliai Šypsena kai skridom į Gruziją metų pradžioje vaikams labai nepatiko šalia visą kelią prarėkę du vaikai, jie šitą gerai prisimena Šypsena mes taip pat tariamės su vaikais dėl pietų miego kai skrendam ilgesnį laiką ar su persėdimu. Tiesiog turim taisyklę - galima žiūrėti filmukus tik tuomet kai esi pailsėjęs. Taip pat su savimi visuomet vaikai turi pasiėmę piešimo lapų, pieštukų, UNO kortas, šaškes, spalvinimo knygelių, Kindlą, planšetinį, kad turėtų kuo užsiimti. Na ir dar vienas dalykas - skrydžių diena paprastai būna saldainių diena - mes paprastai saldainių vaikams neperkam - bet skrydžių dieną būna išimtis.

20150912_095006

20150912_200224

20150913_002127

Tai ką reiktų žinoti keliaujant su vaikais?

  • turėti su savimi vandens. skrendant su vaikais iki 4 m. vandenį įsinešti į lėktuvą galima visame pasaulyje. mes visuomet rizikuojam ir imam vandens, kartais tenka su juo atsisveikint prie patikros, kartais pavyksta prasinešti (tiesa, kartais paprašo kad atsigertumėm)
  • turėti užkandžių. net jei lėktuve jums priklauso maitinimas, jis gali vaikui nepatikti (mes vieną kartą gavom pyragėlių su tunu ir jų vaikai nevalgė). nežinia, kada jie užsimanys valgyti, tad turėti mėgstamų, bet geriau sveikų užkandžių būtina. Mes dieną prieš išskrendant išvažiuojam apsipirkti ir visi kartu sprendžiam ką pasiimt. pastebėjau, kad patys vaikai sausainius ir saldainius paskutiniu metu pakeitė razinomis, šviežiais vaisiais.
  • nesinervuoti. o taip, tėvams tai taisyklė nr. 1. ko gero bus ne viena situacija, kai norėsis viską trenkt ir likt ten, kur esi. mums taip buvo ne kartą. tik kuo daugiau keliaujam, tuo labiau visi žinom kas už ką atsakingas, kad nereiktų be reikalo blaškytis (vaikai atsakingi už savo kuprines, Tomas už pinigus, bilietus ir aš žinau, kad mums prie patikros nereiks blaškytis ir ieškoti “pasislėpusių” dokumentų ir galvoti, jie pas tave ar ne)
  • tualetas. o taip, apie šitą pagalvokite. būtinai nueiti vaikams į wc lipant į lėktuvą, nes nepakilus lėktuvui į wc eiti draudžiama, o kartais negali žinoti, ar pakilsite laiku
  • miegas. net jei vaikai ir sako, kad nenori ir pietų namuose jau seniai nemiega, skrendant ilgesnį skrydį ar su persėdimais miegas būtinas. vienas dalykas – mažiau pavargsta, kitas dalykas laikas greičiau praeina.
  • kiti malonūs dalykai kaip kompiuteris būna tik po miego, tad jie šitą žino ir dėl to problemų nekyla. tiesa, kartais bando derėtis, bet mes nuolaidų nedarome.
  • su savimi turėti: vaiko mylimų žaislų (Vakaris su savo liūtuku ir kiškiu nesiskiria jau daugybę metų, Vasarė turi savo merliuką bei lėlytę arba teletabį – priklauso nuo nuotaikos ką ima). Beje, vaikai turi pasiimti su savim tiek daiktų, kiek patys gali panešti. tai jei anksčiau prisikraudavo reiks nereiks, tai dabar gerai apgalvoja ar tikrai reikia viską imti ir daugiau daiktų palieka bagaže.
  • su savimi turėti – žaidimų šeimai, pieštukų, lapų, knygelių, spalvinimo lapų, užduočių knygelių (žiūrėkite pagal vaiko amžių ir jo pomėgius).

Gerų skrydžių su vaikais, turėkite sistemą ir keliausite skalndžiai. taip pat iš patirties galiu pasakyti, kad vaikai daug lengviau prisitaiko, adaptuojasi nei suaugę, tad sakyti, kad nekeliauju, nes mano vaikas “per mažas”, “per daug aktyvus”, “negali išsėdėt vienoj vietoj” – tai čia problema manau kad tėvuose, organizuotume ir jų požiūryje nei vaikuose. suprantu, kad reikia įsijungti kantrybę ir kartais pora minučių ramiai pastovėti, kol vaikas vartosi ant žemės, bet žinokite, vos tik atsidursite kitoje vietoje, garantuoju, savo vaiką pamatysite kitokiomis akimis ir besielgiantį kitaip!

4 komentarai:

Silvija rašė...

Toks vaizdas, kad Jūsų mintys - mano mintys. Pritariu, kad problema yra tėvuose, kai yra sakoma, kad negali keliauti su savo vaikais... Ir kiek kainavo Jums lėktuvo bilietai už tokį keliavimą?

Anonimiškas rašė...

Niekada neteko keliauti su vaikais į tolimas šalis. Bet manau, kad reikėtų pamiršti baimę , nusipirkti bilietus ir leistis į kelionę :) Ir tikrai sutinku, kad reikia kuo labiau užimti vaikus, ypač kai jie tokie aktyvūs. Jūsų patarimai pravers planuojant kelionę.

Unknown rašė...

Galėtų būti oro uoste ir vaiku zaidimu aiksteles mini, kad vaikai, kol laukia lėktuvo turėtų ką veikti. Nes prailgsta kartais tas laikas.

Unknown rašė...

Galėtų būti oro uoste ir vaiku zaidimu aiksteles mini, kad vaikai, kol laukia lėktuvo turėtų ką veikti. Nes prailgsta kartais tas laikas.

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.