2015 m. lapkričio 4 d.

Nardymo instruktoriaus karjera

Kai prieš septynis metus pirmą kartą pabandžiau nardymą, neturėjau nei mažiausios minties, kad būsiu nardymo instruktorius. Tiesiog buvo smalsu išbandyti kažką naują, nepatirtą, truputį ekstremalaus. Bet apie viską nuo pradžių.
 
PADI Open Water Diver kursas Kenijoje 2008 m.


Taigi pirmą kartą išbandžiau nardymą Kenijoje (Mombasoje) per medaus mėnesį. Kadangi laiko turėjau, niekur neskubėjau - kursą išlaikiau per 5-6 dienas. Šiai dienai rekomenduojama skirti 4 pusdienius kursui. Kaip dabar pamenu, mokytis apie nardymą anglų kalba, buvo kosmosas - daug neaiškių terminų, specifinių žodžių ir šiaip mano anglų kalba tuo metu neblizgėjo :) Bet turėjau kantrų kanadietį instruktorių, kuris uoliai viską paaiškino ir galiausiai teorijos egzaminas buvo išlaikytas, praktika atlikta. Puikiai padirbėta - patapau PADI Open Water Diver. Ačiū Simonai, kuri neprieštaravo ir dar skatino laikytis kursus. Tiesa, Simona taip pat bandė baseine nerti, tačiau ši sporto jai šaka "neprilipo" (kolkas :) ).
PADI OWD Sertifikato kortelė

Toliau sekė atostogų nardymai. Kartą per metus vykstant atostogauti buvo renkamasi kryptis, kuri gali pasiūlyti nardymą. Kadangi nardymo sertifikatas galioja neribotai ir galioja visame pasaulyje atostogų metu teko nardyti Egipte ir Graikijoje (prie Koso salos krantų). Atkreipiau dėmesį, kad kuo daugiau nardai, tuo mažiau daraisi išrankus nardymo vietoms - kiekvienoje šalyje, kiekviename vandens telkinyje gali pamatyti ir rasti kažką įdomaus - nebūtinai tai bus spalvotos žuvytės ar koralinis rifas, gali būti povandeninės uolos, urvai, paskendę laivai ir pan.
Nardymas Graikijoje
Prieš išvykstant gyventi į Aziją buvo iškeltas tikslas pomėgį paversti darbu, kad nereiktų daugiau dirbti :). Todėl, kad galėtum dirbti nardymo nardymo srityje turi toliau uoliai krimsti mokslus ir įgauti praktinės patirties. Kaip pilotai turi surinkti tam tikrą skraidymo valandų skaičių, nardymo instruktoriai turi surinkti tam tikrą nėrimų skaičių.
Profesionalaus nardymo karjerą pradėjau Tailande (Koh Phangan saloje). Tolimesnis žingsnis po Open Water Diver buvo Advanced Open Water Diver (pažengęs nardytojas). Kurso metu atliekami 5 skirtingi nėrimai, kuriuos pasirenki pats. Man pačiam buvo įdomu išmokti nerti iki 30 metrų, nerti su kompiuteriu, naviguoti po vandeniu su kompasu, labiau susipažinti su tropine fauna ir flora, daryti naktinį nėrimą.
Sekantis laiptelis Rescue Diver (naras gelbėtojas). Labai smagus ir tuo pačiu labai rimtas ir sudėtingas kursas, kuriuo metu mokomasi, kaip padėti skęstančiam, suteikti pirmąją pagalbą, gaivinti skendusį žmogų. Manau, kad šį kursą turėtų pereiti visi, kurie nardo ar užsiima kitokiu vandens sportu.

 
Rescue Diver kursas išlaikytas

Dive Master kursas - pirmasis profesionalaus nardytojo laiptelis. Kuris trunka ilgiausiai už visus - aš užtrukau apie 6 sav. Kurso metu toliau gilinamos žinios apie reakriacinį nardymą. Mokomasi apie nardymo centro darbo organizavimą, pačio nardymo planavimo, asistuojama instruktoriams kursų metu, mokomasi lydėti sertifikuotus nardytojus po vandeniu ir daug kitų praktinių užsiėmimų.

Dive Master kursas


Turint Dive Master sertifikatą jau galima darbuoti nardymo srityje, tačiau, jei norima pačiam sertifikuoti kitus nardytojus, dirbti su pradedančiais nardytojais ir šiaip būti labiau patyrusiu - reikalingas sekantis žingsnis - Open Water Scuba Instructor. Instruktoriaus kursas būna sąlyginai trumpas, bet labai intensyvus - apie 10 dienų po 12 val. kasdien - teorija klasėje, praktika baseine ir atviroje jūroje, savarankiškas darbas namuose. Kurso metu mokomasi, kaip mokyti kitus. Po kurso vyksta dviejų dienų egzaminas - teorija (PADI standartų ir bendrai nardymo) ir praktika (vandenyne ir baseine). Instruktoriaus kursus laikiau Indonezijoje (Balyje), o PADI egzaminuotojai atvyksta į šį regioną atvyksta iš Australijos.

Sėkmingai išlaikytas nardymo instruktoriaus egzaminas

Norintiems nardyti ir gilintis į nardymą savo malonumui, nebūtinai reikia keliauti instruktoriaus keliu. Yra nemažai specialybinių kursų, kurių metu išmokstama nardyti įvairiose aplinkose - po ledu, naktį, uolose, su praturtintu deguonimi oro mišiniu balione ir t.t.

PADI nardymo kursai

Nardymas labai kabinantis hobis - kartą paragavęs negali sustoti. Tikriausiai dėl to, kad gali judėti 3D dimensijomis ir pajusti kažką panašaus ką jaučia kosmonautai būdami nesvarumo būsenoje.
Linkiu visiems išbandyti šią sporto šaką, kurią vadinu ekstremalus sportas tinginiams (gerąja to žodžio prasme) :) Iki pasimatymo po vandeniu, happy bubbles!

P.S. Šiuo metu darbuojuosi Krabi (Ao Nang) regione, todėl jei norite kartu nerti, išmokti nardyti ar pabandyti nardyti - kontaktuokite, mielai padėsiu.

Kontaktai:

Tel.: +66961674776 (Tailandas)

Skype: tomask_15min
FB: https://www.facebook.com/tomas.kupetis
https://www.facebook.com/NardymasTailande

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.