2015 m. kovo 22 d.

Maistas Tailande

Apie maistą Tailande jau daug aprašytą ir daug apkalbėta. Todėl geriau vieną kartą paragauti originalaus varianto, nei šimtą kartų paskaityti ir pamatyti.


Suktinukai, "Springrolsai" (Pa Pie Ta) su saldžarūgščiu padažu

Ryžiai
Tajai neįsivaizduoja savo maitinimosi raciono be ryžių. Ryžiai (Khaw) bendraja prasme reiškia maistą. Todėl tailandietiškai gatvėje pasisveikinus "Sawadee Ka" (labas), dažniausias atsakymas "Gin khaw rian" (pažodinis vertimas būtų: ar jau valgei šiandiena ryžių). Valgydami patiekalus su ryžiais tajai lėkštėje nepalieka nei vieno ryžio grūdelio, nes tiki, kad kiekviename grūdelyje yra Ryžių Dievas, todėl privalu visus iki vieno suvalgyti.
Parduotuvėse yra atskiri skyriai ryžiams - jie fasuojami į įvairiausio dydžio pakuotes. Mažiausią, kurią man pavyko rasti - Jazminaičių rūšies ryziai 2 kg. (kaina 90 BTH = 9 LTL). Visos kitos pakotės 5, 10, 20 kg. :) Tai ne maisto bazėse, o normaliose maisto parduotuvėse.

Aštrumas
Maistas, kurį vartoja patys tajai yra aštrus - matuojant mano skonio receptoriais. Todėl daugelis tajų labai didžiuojasi kaip aštriai jie gali pagaminti maistą. Be paprastų maltų pipirų ir druskos kavinukėse ar gatvės "restoranuose" visada rasite arba papildomai galėsime paprašyti cukraus, džiovintų ir maltų čili pipirų, laimo sulčių ir čili pipiro padažo (skanus), žuvies padažo (fish sauce) ir grūstų žamės riešutų. Dauguma žmonių deda visus šiuos ingridientus ant pagaminto maisto. To daryti nepatariu, nes skonis bus vienas - aštrumėlis, su kuriuo puikiai galima susidototi valgant ryžius.
Gatvėje, parduotuvėje ar kavinėje užsisakius vaisių lėkštę kartu su vaisiaisi bus atneštas ir iš pirmo žvilgsnio labai panašus daiktas į cukrų - neapsigaukite, tai druskos ir cukraus mišinys, kurį tajai beria ant vaisių. Skonis neapsakomas (negiama to žodžio prasme). Pabandykite namie :)


Šviežiai skinti čili pipiriukai

Makaronai
Be ryžių visur ir visada rasite Tailandietiškų makaronų (noodle arba Kuai Tiao). Šie makaronai kilo iš Kinijos ir Tailande tapo populiarūs valdant Plaek Phibunsongkhram (1897 – 1964 metai). Po truputį šie makaronai modifikavosi į tradicinius tajų patiekalus. Šiai dienai yra daugybė patiekalų, kuriuose naudojami šie makaronai. Parduotuvėse jų yra ir paruoštų (jau virtų) ir sausų. Kainos nedidelės (pakelis 20-30 BTH (2-3 LTL), Lietuvoje panašūs makaronai kainuoja apie 7-8 LTL. Populiariausias patiekalas iš šių makaronų Pad Thai su daržovėmis / vištiena / krevetėms arba jūros gėrybėmis. Pasaulietiškas variantas su kiauliena.

Pad Thai su jūros gėrybėmis

Gatvės maistas
Tailande, kaip ir daugelyje Azijos šalių gatvės maistas yra labai populiarus. Iš pirmo europiečio žvilgsnio gatvės maistas gali pasirodyti labai nehigieniškas ir kyla naturali baimė apsinuodyti. Tačiau nieko panašaus - gatvės maistas yra saugus valgyti. Lankantis gatvės "restoranuose" dažniausiai rinkdavomės maisto gatveles (visa gatvė ar gatvės atkarpa, kurioje gaminamas maistas). Pirmiausias ją visą apeidavome, susipažindavome kas ką ir kaip gamina ir tuomet pasirinkus patraukliausią kepėją / virėją užsisakydavome norimo maisto. Jei šeimos norai skirdavosi - pasirinkdavome maistą iš kelių maisto gaminimo vagonėlių. Dažniausiai pasirinkdavome maistą iš žmogeliukų prie kurių būdavo vietinių eilės + kurie vietoje gamina, o ne įdeda į lėkštę jau pagamintą maistą.

Maisto gaminimo gatvelė Bankoke

Maistas Tailande vaikams
Mūsų dyniai niekada nebuvo išrankūs maistui. Tikriausiai prie to prisidėjo ir auklėjimas, kad maisto galima nevalgyti, bet paragauti būtina. Kaip kitaip atrasi naujus skonius? 
Užsakant maistą visada galima paprašyti, kad maistas būtų gaminamas neaštriai - parodant, kad šį maistą valgys vaikas. Vasarė renkasi maistą, kuris yra labai aiškus ir suprantamas. Populiariausias jos maistas - paprasti virti ryžiai su vištiena. Vakaris labiau patyręs ragautojas ir mėgstamiausias patiekas Pad Thai su vištiena.
Desertui vaikai renkasi tajų blynelius su vaisiais ir šokoladu arba šviežių vaisių kokteilius (Fruit Shakes). Mėgstamiausias vaisių kokteilis: bananas + ananasas.


Mango ir ryžių desertas

Įdomūs faktai apie maistą Tailande
  • Maisto valgymui naudojamas šaukštas ir šakutė, tačiau pagrinde tik šaukštas. Valgymo pagaliukai naudojami valgant makaronus. Prieš šimtus metų valgymas pagaliukais atkeliavo iš Kinijos;
  • Tradiciškai šeimoje maistas yra dalinamasis - kiekvienas turi tik savo ryžius, o visi kiti patiekalai bendri;
  • Tailando virtuvėje nenaudojama orkaitė. Orkaitę turi tik turtingieji;
  • Maisto nuotraukų dalinimasis Facebook'e - ne išimtis ir tajai (ypač jaunesnioji karta);
  • Tailando virtuvėje nėra skirtumo tarp pusryčių, pietų ir vakarienės patiekalų;
  • Tajai geria alų su ledukais;
  • Tailande nemandagu riaugėti prie stalo - nepagarba sau, maistui ir aplinkiniams;
  • Ledų sumuštinis - tarp dviejų baltos duonos sumuštinių duonos rėkelių (kurią naudojame skrudinimui) dedami du naminių kokosinių ledų kaušeliai ir apibarstoma konservuotais kukurūzais.

TOP3 Kupečių reitinguojami patiekalai:

Nr. 1 Papajų salotos (Som Tum arba Som Tam)
Nuotrauka www.beyondsustenance.com 


Nr. 2  Pad Thai su jūros gėrybėmis (patobulintas variantas - įvyniotas kiaušinyje)



Nr. 3 Išbandyti vis kažką naujo (gruzdintos vištų kojos, kurių dar neragavome)


 Maisto kainos Tailande (Bankokas ir Koh Phangan)
  • Patiekalai iš makaronų ar ryžių 50-80 BTH = 5-8 LTL;
  • Šviežių vaisių salotos 50-70 BTH = 5-7 LTL;
  • Ryžių porcija 5-10 BTH = 0.5-1 LTL;
  • Patiekalai gatvėje neviršija 100 BTH = 10 LTL;
  • Jūros gėrybės (žuvis, kalmarai, krevetės) 100-200 BTH = 10-20 LTL;
  • Europietiška virtuvė (picos, kepsniai ir kt.) 150-300 BTH = 15-30 LTL.
  • Limonadai (Coca Cola, Fanta, Sprite) 15-25 BTH = 1.5-2 LTL;
  • Šviežių vaisių kokteilis (Fruit Shake) 30-50 BTH = 3-5 LTL;
  • Vanduo 10-20 BTH = 1-2 LTL; 
  • Alus (vietinis didelis 0.65 L) 60-80 BTH = 6-8 LTL; 
  • Alkoholiniai kokteiliai 100-180 BTH = 10-18 LTL;
  • Importuoti alkoholiniai gėrimai ~30-40% brangesni, nei Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų mūsų FB puslapyje.
Sawadee Ka
Sawadee Ka
Sawadee Ka
Sawadee Ka

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.